Proxy Nedir? Nasıl Ayarlanır?

Proxy kelimesi Türkçe’de "aracı sunucu” olarak tanımlanır ve tam olarak aracı görevi gören bir ağ yapılandırıcısı olarak ifade edilebilir. Belirli sağlayıcılar ...

Sep 7, 2023 - 20:56
Sep 11, 2023 - 21:51
 1945
Proxy Nedir? Nasıl Ayarlanır?
Proxy Nedir? Nasıl Ayarlanır?

Proxy, ara sunucu, vekil sunucu: İnternete bağlandığınız aygıtın trafiği başka bir sunucu üzerinden iletmesine yarayan teknolojidir.

Proxy Nedir?

Proxy kelimesi Türkçe’de “aracı sunucu” olarak tanımlanır ve tam olarak aracı görevi gören bir ağ yapılandırıcısı olarak ifade edilebilir. Belirli sağlayıcılar tarafından ücretsiz olarak kullanıma sunulan proxyler var olmakla birlikte, sağlıklı çalışan proxy adresleri genellikle ücretli. Proxy, IP adresinizin gizlenmesi konusunda etkin rol oynar. Bilindiği üzere internet sağlayıcınız, internete bağlanmak istediğiniz cihaza bir IP verir (Şu anda kullandığınız ip adresini ipadresim.com üzerinden öğrenebilirsiniz). Bu IP ise ziyaret etmiş olduğunuz her sitede veya istek gönderdiğiniz her sunucuda kayıt altına alınır. Yani karşı taraf IP adresinizi, hangi bölgeden istek gönderdiğinizi ve diğer birçok bilgiyi elde edebilir.

İşte bu durumun önüne geçebilmek adına proxy serverlara başvurulur. Proxy sunucular, onlara göndermiş olduğunuz IP adresini başka bir adrese dönüştürme işlemini gerçekleştirirler ve konumunuzu dahi farklı gösterirler. Proxy sunucular sayesinde ip adresinizi ve konumunuzu farklı bir şehir veya farklı bir ülke olarak göstermeniz mümkündür.

Proxy, yalnızca ip adresi gizlemek için kullanılmaz. Bununla birlikte yasaklı sitelere giriş gibi konuların aşılması için de kullanılır. Ayrıca yazılım geliştirme süreçlerinde sürekli olarak bir sunucuya istek gönderilmesi gereken durumlarda, bu sunucuda engellenmemek adına IP değişikliği yapılması gerektiği için de bu alanda proxy kullanımının devreye girdiği söylenebilir.

Proxy kullanırken, kullandığınız proxy server’ın güvenilir olmasına özen göstermelisiniz. Bazı proxy serverların casusluk amaçlı bu hizmeti vermektedir ve veri hırsızlığına sebep olabilmektedir. Bu nedenle bilinen ve mümkünse SSL sertifikasına sahip olan proxy sunucularını kullanmayı tercih edin.

Proxy Türleri Nelerdir?

Proxy nedir sorusuyla birlikte en çok sorulan ve merak edilen konulardan biri de proxy türleridir.

Derecelerine göre saydam, anonim ve elit olmak üzere 3 farklı proxy türü bulunur. Genel olarak internet kullanıcılarının saydam proxylerden yararlandıkları görülür. Transparent (saydam) proxylerin IP gizleme konusunda biraz başarısız oldukları söylenebilir. Yani istenilmesi durumunda IP adresinizin tespit edilmesi çok kolay olur.

Anonim proxylere gelindiği zaman ise %90 oranında bir IP gizleme yeteneğinin ortaya çıktığı görülür. Yani anonim proxy, görevini büyük ölçüde yerine getirir ve sizi amacınıza ulaştırır. Elite (elit) proxyler ise IP gizleme konusunda oldukça uzmandırlar. Elit proxy ile yaptığınız ziyaret tamamıyla anonim olabilir. IP adresinizin çözülmesi oldukça zor ve hatta neredeyse imkansızdır. Elit ve anonim proxyler ise genel olarak ücretli olarak sunulurlar.

Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?

Kullandığınız web tarayıcının (browser), varsayılan proxy ayarlarını aşağıdaki adımları takip ederek değiştirebilirsiniz.

Google Chrome Proxy Ayarı

  • Tarayıcının sağ üst kısmında bulunan üç nokta üst üste simgesine tıklayın ve “Ayarlar” seçeneğine girin.
  • Ayarlar penceresi içerisinde “Gelişmiş Ayarları Göster” linkine tıklayın.
  • Gelişmiş ayarlar penceresi içerisinde “Ağ” başlığı içerisinde yer alan “Proxy ayarlarını değiştir” butonuna tıklayın.
  • Karşınıza çıkan pencerede “Yerel Ağ Ayarları” butonuna tıklayın.
  • “Ara sunucu” bölümü altında yer alan kutucuklara proxy bilgilerinizi girerek, proxy ayarlarınızı başarılı bir şekilde yapabilirsiniz.

Mozilla Firefox Proxy Ayarı

  • Araçlar kısmına gelin ve “Seçenekler” butonuna tıklayın.
  • Gelişmiş kısmını bulun ve bu kısımda yer alan “Ağ” başlığına gidin. Ardından “Ayarlar” sekmesine tıklayın.
  • “Vekil sunucu ayarları” sekmesine gelerek, bu kısımda yer alan kutucuklara özel proxy ayarlarınızı yazarak yapılandırma işlemini tamamlayabilirsiniz.